Visa din keramik online

Visa keramik online

Oavsett om du tillverkar keramik på hobbynivå eller har det som ett yrke har du nog märkt att det är svårt att nå ut till nya kunder. Alla varken kan eller vill ha en fysisk butik och att samarbeta i ett hantverkskollektiv för att kunna sälja i en gemensam butik, betyder ofta att man behöver lägga ner flera arbetsdagar per år på att stå i butiken, gå på möten och sköta kollektivets administrativa sysslor. Ibland kan man via ett medlemskap köpa in sig i en hantverksbutik och på så sätt slippa lägga ner tid, men det innebär tyvärr att man istället måste tillverka och sälja lite större volymer för att det ska löna sig. Nu när nästan alla finns på internet behöver man som tur är inte gå omvägen via en fysisk butik, utan det finns många olika möjligheter om man vill synas online, oavsett om man vill sälja eller bara visa upp det man gör. Här är de vanligaste och enklaste alternativen.

Ha en egen hemsida

Att ha en egen hemsida visar att man tar sin hobby på allvar. Med en egen hemsida kan man presentera sig själv och sin keramik i text och i bild. Många tror att det är svårt att göra en egen hemsida, men i dag finns det många färdiga mallar som man kan personifiera så att de passar en själv. Mallarna ser mycket mer professionella ut i dag än de gjorde för bara tio år sedan. För att skaffa en egen hemsida behöver man två saker: en domän och ett webbhotell. Ofta kan du beställa bägge på samma ställe.

Domän är din adress och bor du i Sverige är det klokt om den slutar på .se eller möjligen .nu eller .com. Webbhotell är det ställe där din sida ligger. Det finns flera vanliga misstag vid valet av webbhotell som du bör se upp med. Gör en noga koll först och fråga gärna folk om råd utifrån deras egna erfarenheter. Billigast är inte alltid bäst.

Blogga om din keramik

Om du har en egen blogg kan den ligga på din hemsida, men du kan också blogga utan att ha en hemsida. Det finns flera bloggtjänster som WordPress och Blogger. Registrera dig på en av dem och följ deras enkla guider för att komma igång. Med en blogg kan du skriva om ditt hantverk, visa upp bilder av det du gör och till exempel bjuda på glimtar från din verkstad och hur det ser ut bakom kulisserna. En blogg är ofta mer avslappnad och vardaglig än en hemsida, men måste inte nödvändigtvis vara det.

Sälj via Etsy

Etsy är en marknadsplats för hantverk, konst och material där du kan visa upp och sälja din keramik. Etsy och liknande platser är utmärkta alternativ till att skaffa en egen butik, då du slipper ha en hemsida och ordna med betallösningar, kvitton, lagersaldo och liknande. Du laddar enkelt upp dina bilder och den information du vill ha och säljer din keramik via sidan. Etsy tar en avgift på allt du säljer, men om du inte säljer mycket är det ändå värt det. Du når också ut till nya kunder genom att synas där.

Sociala medier

I dag finns de flesta på Facebook, Instagram och andra sociala medier. På Facebook kan du engagera dig i intressegrupper för att visa ditt hantverk och diskutera med likasinnade. På Instagram kan du lägga ut bilder på din keramik och nätverka med andra keramiker.

Inreda massage salongen

Att inreda massagesalongen är A och O när det kommer till att skapa en härlig massage-känsla i spa salongen. Det kan handla om allt ifrån tända stearinljus och avkopplande zen-liknande musik till en fin interiör och massage-relaterade föremål i hyllorna och omgivningen.

Massage-salonger brukar inredas med samma saker hos de flesta massörerna – speciellt i Sverige. Självklart gäller då musiken, föremålen som massage-stenar, massage redskap och interiören. Målet är att skapa en avkopplande känsla så fort kunden sätter foten i massage salongen.

Kan man då ta hjälp utav keramik för att inreda sin massage salong? Svar: Ja! Jag berättar hur nedan.

Keramik och massage

Massage-stenar

Massage-stenar som oftast används till massagen.

De flesta känner säkert till massage-stenar som man hittar överallt när man Googlar på just massage. De ser ut som stenarna i bilden till höger. Dessa stenar kan göras i keramik! Självklart blir inte känslan identisk med de kalla, riktiga massage-stenarna, men detta går att imitera, det är inte ett måste att ha riktiga massage-stenar.

Är budgeten en fråga, och håller man på med keramik så varför inte? Gör massage-stenar nästa gång och slipp betala för riktiga massage-stenar, du kan köpa riktiga stenar i ett senare skede.

Andra saker man kan använda keramik till är inredning, så som krukor, vaser och andra zen-inducerande objekt. Med rätt musik i din massage-salong och rätt keramik kan keramiken hjälpa skapa en zen-givande känsla vilket gör att du får ut mycket mer utav din hobby för keramik.

Finns det massagesalonger som använder keramik idag?

Ja! Och de är inte få heller. Till exempel så finns det många massage salonger som erbjuder massage i Stockholm där du kan strosa in till deras massage salong och njuta av zen miljön, medan du väntar på din tid. Ta då en titt runtom i salongen och se om du skådar någon keramik runtomkring dig. Jag kan nästan garantera dig en överraskande mängd keramik runtomkring dig.

Om du inte har möjlighet att ta dig till en massage salong i Stockholm så kan du alltid bara Googla “massage interior” eller “massage inredning” och på så sätt få inspiration från massage salonger runtom i världen. Jag kan garantera att du här också kommer bli överraskad över mängden keramik som används för just inredningen och så mycket mer.

Vad är den bästa källan utav inspiration för keramik?

Jag brukar främst använda Google. Då kör jag en Google-sökning på till exempel “ceramic inspiration” eller något annat på engelska, då engelska resultat brukar vara många fler än svenska resultat. Sedan försöker jag hitta inspiration bland andra keramik entusiaster och keramikälskare för att försöka inkorporera något jag inte vetat i mitt arbete.

Keramik är oerhört kul, och det är också en inte allt för dyr hobby. Många hobbyn brukar oftast kosta mycket, antingen för att ens börja eller för att underhålla ens hobby, men inte keramik. Just keramiken är billig, och du behöver inget annat än dina egna händer.

Nästa gång du blir kontaktad av en massör som önskar att du inreder deras massage-salong, kom ihåg mig och gör din research! Det finns mycket plats för keramik inom massagen!

Vad kostar keramik?

Porslinkoppar

Keramik i olika former har funnits i tusentalsår. På grund av dess flexibilitet och varierande skepnad så har keramik gått från att vara en vanlig skål, till att bli en del av byteshandeln, till att vara ett dyrt och eftertraktat konstverk. Så, vad kostar keramik?

Keramik genom historien

Så fort människan upptäckt att lera kunde stelna i allsköns former så har man lånat naturens resurser för att skapa skålar, vaser och muggar. När byteshandeln kom igång så kunde man byta sin keramik mot spannmål eller redskap. Så redan innan myntens och sedlarnas intåg så har keramik haft ett högt värde – och allt från det mest basala man kan tänka sig: Blöt lera. Så redan här kan vi konstatera att keramik har ett historiskt värde, nu återstår det att se om det har ett ekonomiskt värde.

Att tillverka keramik

Att tillverka keramik

Om du funderar på att själv börja skapa keramik bör du ha i åtanke att tillbehören kan kosta. Mycket beror på vad för slags keramik du planerar ägna dig åt. En drejskiva kan kosta upp till 20.000, men lera och handredskap kan gå för några hundralappar. Oftast behövs även en keramikugn för några tusen – men som alternativ kan du hyra in dig hos en professionell för att bränna dina verk. Men innan du får panik vill jag tillägga att vinsten blir desto större om du är skicklig. Så om du måste låna pengar via Swish är det en liten kostnad för startskottet på en ny inkomstkälla.

Du kan med fördel även ta en kurs i keramik för att lära dig grunderna och få försmak och förhoppningsvis mersmak. När du lärt dig grunderna och blivit en skicklig skapare av keramik, så kan du börja skapa dig ett namn i branschen. Idag är det viktigt att marknadsföra sig själv och skapa sig ett varumärke. En välgjord hemsida vittnar om att du är seriös och relevant. Du kan även skapa konton på sociala medier för att skapa en lätt-tillgänglighet. Kontakta även återförsäljare och förklara varför just din keramik är ett vinnande koncept.

Att köpa och sälja keramik

Om du har lånat pengar av en god vän för att bege dig ut på loppis så kan du hitta riktiga dyrgripar inom keramiken. Det är inte sällan säljarna bara ser farmors gamla keramikfigurer och säljer de billigt – när de i själva verket är extremt sällsynta samlingsobjekt. Så om du funderar på att börja köpa och sälja keramik så är det en god idé för att slippa låna pengar av vänner. Att köpa och sälja keramik är ett sätt att tjäna lite extra vid sidan om ditt ordinära arbete. Eller så kanske du är pensionär och slår två flugor i en smäll genom att tjäna pengar och ha ett projekt i vardagen. Keramik har många syften att fylla.

Det är lätt att bli förblindad av keramikens ibland intetsägande yttre. Ibland kan en en uggla i keramik för 10 kr på loppis i själva verket vara skapad av Lisa Larson och vara värd 600 kr. Med det sagt vill jag understryka det viktigaste när det kommer till att köpa och sälja keramik, och det är att vara kunnig. Du bör läsa på om kända keramiker och sällsynta objekt för att veta vad du letar efter på loppis eller hemsidor. Keramik kommer i varierande material och form, så luras inte av ett fagert utseende – oavsett hur välsvarvad och färgglad en vas är, så säger det inget om värdet eller det eventuella priset du kan sälja den för.

När du sedan vill sälja vidare dina keramiska inköp så bör du vara noga med att berätta vem som skapat konstverket så att köparen förstår att priset och värdet är rimligt. Du kan med fördel sälja dina objekt via internet, då köparna är mer kunniga än om du står vid ett loppisbord. Om du exempelvis själv skapar keramik så kan du skapa en webbsida där kombinerar dina egna verk med samlarobjekt från andra skapare. På så vis maximerar du sannolikheten att du tjänar pengar på keramik.

Så, vad kostar keramik? Det beror på. Men om du är skicklig, kunnig och intresserad så finns det pengar att hämta inom konstformen.

Keramik och husdjur

Keramik och husdjur

Troligen har varenda människa någon form av skulptur hemma av ett husdjur. Jo, det är sant! Åtminstone om man räknar in alla små prydnadsföremål folk har i sina hem. Det är otroligt vanligt med en liten hund av keramik eller porslin, möjligen glas, speciellt hos hundägaren. Jag tror inte jag har mött någon hundägare som inte har åtminstone en liten keramikhund i något av sina fönster, oftast då av just den rasen man äger.

Samlare på TV

Om man tittar på tv-program som handlar om samlande, kan man ofta se människor som samlar på hundar eller katter. Bokhyllor och fönster kan vara fulla av små keramik-, porslin-, glas-, ja till och med träfigurer av vald kategori. De som samlar (och verkligen går in för det) verkar tycka att det är mysigt med hundratals små hundar eller annat hemma. De kanske småpratar med dem, ungefär som vissa andra människor gör när de vattnar sina blommor. Ett tips dock, om man samlar på ömtåliga saker och har en riktig, livs levande hund, är att ha hundgrindar inomhus så att hunden inte går runt i vardagsrummet och vispar ner prydnadfigurerna med sin svans när man inte är hemma!

Varför samla på prydnadsföremål?

Ett exempel på varför man börjar samla på sitt favoritdjur kan vara att när hunden eller katten gått bort är det ett sätt att hantera sorgen. När man kan titta på de fina små miniskulpturerna i hyllan, blir man glad och minns de fina stunder man haft tillsammans.

Känd svensk designer

När man talar om keramik och djur så kan man inte ignorera den svenska designern Lisa Larsson! Hon har under många år arbetat med att utforma mängder av vackra djur, både vilda och tama. Lisa Larsson ägnade ca 30 år åt att jobba vid Gustavsberg. Senare i livet blev hon dessutom konstnärlig ledare för Keramikstudion i Gustavsberg. Flera av Larssons skulpturer har blivit klassiker, och de flesta svenskar känner genast igen hennes figurer. De flesta av djuren är runda och härliga att känna på, trots att de är i keramik. De har ett härligt uttryck i ansiktet. En av de mest kända är nog “taxen”, den som är nästan trekantig som en toblerone i kroppsformen. Ingen kan ta miste på vem som har designat den! Larsson har inte bara designat djur utan också ägnat vissa serier åt människor, främst barn, men för många är det just djuren som är hennes främsta framgång.

Exempel på förvaring

Om man har många små figurer blir det lätt dammigt om de står framme i fönster och hyllor. Det blir snabbt ett trist arbete att hålla efter, samtidigt som man ändå tycker om att ha figurerna framme. Då är ett tips att köpa en bokhylla med glasdörrar, eller ett vitrinskåp. Då ser man alla figurerna bra men de är skyddade mot damm bakom glasdörrarna och man behöver inte torka bort dammet lika ofta som annars. De är också skyddade på ett helt annat sätt mot klåfingriga barnhänder eller hundar som viftar lite för mycket på svansen, eller katter som hoppar upp i fönstret och råkar putta ner de fina keramikfigurerna.

Boktips till sommaren inom keramik, sten och betong

Sommaren är ett perfekt tillfälle att koppla av och läsa böcker. För oss som har ett stort intresse av keramik kan det vara en utmaning att hitta intressant och inspirerande litteratur i ämnet, speciellt litteratur översatt till svenska. Följande böcker passar perfekt till dig som är intresserad av kakel och mosaik eller sten och betong.

Sten och betong i trädgården

Sten och betong i trädgården

I boken Sten och betong i trädgården beskriver arkitekten Leif Qvist hur enkelt det är att komma igång med sten och betong i sin trädgård. Leif går noggrant igenom alla förberedelser som krävs och du får även en grundlig genomgång av materialens egenskaper. I boken får du en helt ny förståelse för olika stenarter, gjutning, utrustning och trädgårdsplanering. Leif presenterar 50 projekt i varierande storlek som lyfter trädgården till nya nivåer – exempelvis fågelbad, stenpartier, murar, sittplatser och trappor. Alla projekt är illustrerade med inspirerande foton, både steg-för-steg och det färdiga resultatet.

Större projekt i trädgården blir lätt kostsamma, speciellt då behandlade sten och betongartiklar ofta blir kostsamma. Om du måste låna pengar för att finansiera ditt projekt kan du jämföra lån hos Smslånspecialisten.

Mosaik, kakel & betong

Mosaik, kakel och betong bok

I boken Mosaik, kakel & betong får du lära dig hur enkelt det är att skapa trendig hem- och trädgårdsinredning med material som mosaik och kakel. Författarna Camilla Arvidsson och Malin Nilsson har tidigare släppt ett flertal omtyckta böcker inom betonggjutning.

Skapa egna snygga skålar, askar och lyktor eller ta dig an större projekt som en personlig kakelvägg. Boken är fylld med inspiration, allt från arabesk- och Marrakechmönster till tatuerings- och graffitimönster.

Mosaik och kakel: 100 motiv – varva ner, måla och njut

Mosaik och kakel: 100 motiv

Varva ner under semestern med den populära målarboken Mosaik och kakel: 100 motiv – varva ner, måla och njut från Art Therapy. Boken är fylld med inspirerande kakel- och mosaikmönster som är enkla att fylla i. Du får även möjligheten att lära dig mer om exempelvis den klassiska romerska mosaiken eller den florentinska mosaiken som hade inslag av ädla stenar.