Keramik och husdjur

Hem / Blogg / Keramik och husdjur

Troligen har varenda människa någon form av skulptur hemma av ett husdjur. Jo, det är sant! Åtminstone om man räknar in alla små prydnadsföremål folk har i sina hem. Det är otroligt vanligt med en liten hund av keramik eller porslin, möjligen glas, speciellt hos hundägaren. Jag tror inte jag har mött någon hundägare som inte har åtminstone en liten keramikhund i något av sina fönster, oftast då av just den rasen man äger.

Samlare på TV

Om man tittar på tv-program som handlar om samlande, kan man ofta se människor som samlar på hundar eller katter. Bokhyllor och fönster kan vara fulla av små keramik-, porslin-, glas-, ja till och med träfigurer av vald kategori. De som samlar (och verkligen går in för det) verkar tycka att det är mysigt med hundratals små hundar eller annat hemma. De kanske småpratar med dem, ungefär som vissa andra människor gör när de vattnar sina blommor. Ett tips dock, om man samlar på ömtåliga saker och har en riktig, livs levande hund, är att ha hundgrindar inomhus så att hunden inte går runt i vardagsrummet och vispar ner prydnadfigurerna med sin svans när man inte är hemma!

Varför samla på prydnadsföremål?

Ett exempel på varför man börjar samla på sitt favoritdjur kan vara att när hunden eller katten gått bort är det ett sätt att hantera sorgen. När man kan titta på de fina små miniskulpturerna i hyllan, blir man glad och minns de fina stunder man haft tillsammans.

Känd svensk designer

När man talar om keramik och djur så kan man inte ignorera den svenska designern Lisa Larsson! Hon har under många år arbetat med att utforma mängder av vackra djur, både vilda och tama. Lisa Larsson ägnade ca 30 år åt att jobba vid Gustavsberg. Senare i livet blev hon dessutom konstnärlig ledare för Keramikstudion i Gustavsberg. Flera av Larssons skulpturer har blivit klassiker, och de flesta svenskar känner genast igen hennes figurer. De flesta av djuren är runda och härliga att känna på, trots att de är i keramik. De har ett härligt uttryck i ansiktet. En av de mest kända är nog ”taxen”, den som är nästan trekantig som en toblerone i kroppsformen. Ingen kan ta miste på vem som har designat den! Larsson har inte bara designat djur utan också ägnat vissa serier åt människor, främst barn, men för många är det just djuren som är hennes främsta framgång.

Exempel på förvaring

Om man har många små figurer blir det lätt dammigt om de står framme i fönster och hyllor. Det blir snabbt ett trist arbete att hålla efter, samtidigt som man ändå tycker om att ha figurerna framme. Då är ett tips att köpa en bokhylla med glasdörrar, eller ett vitrinskåp. Då ser man alla figurerna bra men de är skyddade mot damm bakom glasdörrarna och man behöver inte torka bort dammet lika ofta som annars. De är också skyddade på ett helt annat sätt mot klåfingriga barnhänder eller hundar som viftar lite för mycket på svansen, eller katter som hoppar upp i fönstret och råkar putta ner de fina keramikfigurerna.

Detta inlägg publicerades i Blogg.