Vad kostar keramik?

Hem / Blogg / Vad kostar keramik?

Keramik i olika former har funnits i tusentalsår. På grund av dess flexibilitet och varierande skepnad så har keramik gått från att vara en vanlig skål, till att bli en del av byteshandeln, till att vara ett dyrt och eftertraktat konstverk. Så, vad kostar keramik?

Keramik genom historien

Så fort människan upptäckt att lera kunde stelna i allsköns former så har man lånat naturens resurser för att skapa skålar, vaser och muggar. När byteshandeln kom igång så kunde man byta sin keramik mot spannmål eller redskap. Så redan innan myntens och sedlarnas intåg så har keramik haft ett högt värde – och allt från det mest basala man kan tänka sig: Blöt lera. Så redan här kan vi konstatera att keramik har ett historiskt värde, nu återstår det att se om det har ett ekonomiskt värde.

Att tillverka keramik

Att tillverka keramik

Om du funderar på att själv börja skapa keramik bör du ha i åtanke att tillbehören kan kosta. Mycket beror på vad för slags keramik du planerar ägna dig åt. En drejskiva kan kosta upp till 20.000, men lera och handredskap kan gå för några hundralappar. Oftast behövs även en keramikugn för några tusen – men som alternativ kan du hyra in dig hos en professionell för att bränna dina verk. Men innan du får panik vill jag tillägga att vinsten blir desto större om du är skicklig. Så om du måste låna pengar via Swish är det en liten kostnad för startskottet på en ny inkomstkälla.

Du kan med fördel även ta en kurs i keramik för att lära dig grunderna och få försmak och förhoppningsvis mersmak. När du lärt dig grunderna och blivit en skicklig skapare av keramik, så kan du börja skapa dig ett namn i branschen. Idag är det viktigt att marknadsföra sig själv och skapa sig ett varumärke. En välgjord hemsida vittnar om att du är seriös och relevant. Du kan även skapa konton på sociala medier för att skapa en lätt-tillgänglighet. Kontakta även återförsäljare och förklara varför just din keramik är ett vinnande koncept.

Att köpa och sälja keramik

Om du har lånat pengar av en god vän för att bege dig ut på loppis så kan du hitta riktiga dyrgripar inom keramiken. Det är inte sällan säljarna bara ser farmors gamla keramikfigurer och säljer de billigt – när de i själva verket är extremt sällsynta samlingsobjekt. Så om du funderar på att börja köpa och sälja keramik så är det en god idé för att slippa låna pengar av vänner. Att köpa och sälja keramik är ett sätt att tjäna lite extra vid sidan om ditt ordinära arbete. Eller så kanske du är pensionär och slår två flugor i en smäll genom att tjäna pengar och ha ett projekt i vardagen. Keramik har många syften att fylla.

Det är lätt att bli förblindad av keramikens ibland intetsägande yttre. Ibland kan en en uggla i keramik för 10 kr på loppis i själva verket vara skapad av Lisa Larson och vara värd 600 kr. Med det sagt vill jag understryka det viktigaste när det kommer till att köpa och sälja keramik, och det är att vara kunnig. Du bör läsa på om kända keramiker och sällsynta objekt för att veta vad du letar efter på loppis eller hemsidor. Keramik kommer i varierande material och form, så luras inte av ett fagert utseende – oavsett hur välsvarvad och färgglad en vas är, så säger det inget om värdet eller det eventuella priset du kan sälja den för.

När du sedan vill sälja vidare dina keramiska inköp så bör du vara noga med att berätta vem som skapat konstverket så att köparen förstår att priset och värdet är rimligt. Du kan med fördel sälja dina objekt via internet, då köparna är mer kunniga än om du står vid ett loppisbord. Om du exempelvis själv skapar keramik så kan du skapa en webbsida där kombinerar dina egna verk med samlarobjekt från andra skapare. På så vis maximerar du sannolikheten att du tjänar pengar på keramik.

Så, vad kostar keramik? Det beror på. Men om du är skicklig, kunnig och intresserad så finns det pengar att hämta inom konstformen.

Detta inlägg publicerades i Blogg.